Archief op 2019

Studenten lenen meer en ook vaker


De totale studieschuld van Nederlandse studenten loopt op. Deze stijging is voornamelijk te zien door de invoering van het leenstelsel, wat in 2015 is geweest. Hiernaast lenen ook steeds meer studenten. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe metingen/cijfers.

In 2019 was het totale studieschuld van Nederlandse studenten, waaronder oud-studenten en huidige studenten 19,3 miljard euro. Dat is een stijging van 1,9 miljard in vergelijking met 2018.

Ook steeds meer jongeren lenen. De leeftijd waarop jongeren lenen wordt daarbij steeds lager. Daarnaast is de studieschuld bij deze jongeren vaak hoger dan oudere generaties. Mannen lenen daarnaast meer dan vrouwen. Ook al is het gemiddelde zowel bij mannen als bij vrouwen toegenomen.

Voor 2015 kregen studenten een basisbeurs, die afhankelijk was van onder andere de woonsituaties van de studenten. Hierdoor hadden studenten vaak een zakcentje meer. Dit zakcentje werd door studenten op verschillende manieren gebruikt. Veel studenten lenen nu om hun studie te bekostigen.

Over het nieuwe leenstelsel is veel geschreven en gesproken. Veel partijen vinden dat het een mislukt ‘experiment’ is waar veel studenten de dupe van zijn geworden. Andere partijen vinden het juist weer een goed idee, zo kan er meer geld gestoken worden in de ontwikkeling en de kwaliteit van scholen en opleidingen.

Aantal online vacatures gegroeid

Het aantal online vacatures is in 2019 weer gegroeid. In de huidige arbeidsmarkt zijn er veel openstaande vacatures, maar ook het online plaatsen en benaderen van kandidaten wordt steeds populairder.

Vacaturewebsites groeien in hoog tempo. Indeed is een vacaturewebsite die nog steeds het meest wordt geraadpleegd door kandidaten en werkgevers. Dit terwijl traditionele kanalen al langer afnemen; denk hierbij bijvoorbeeld aan de krant of andere offline middelen.

Hiernaast zijn belangrijke ‘baanzoekkanalen’: netwerken, sociale media, zoekmachines en wervingsbureau’s. Naast Indeed is de meest populaire vacaturesite LinkedIn. Hier maken veel werkgevers en werkzoekenden gebruik van. Sociale media platforms zoals Facebook en Twitter worden minder geraadpleegd om een baan te zoeken.

Het is een roerige tijd voor werkgevers. Wil je de concurrentie voor blijven, dan zul je mee moeten gaan in nieuwe trends en ontwikkelingen. Dus ook op het gebied van werving- en selectie. Naast alle salaris- en personeelsadministratie, kost dit veel tijd. Veel bedrijven maken dan ook het besluit om hun juridisch werkgeverschap uit te besteden bij een payroll bedrijf. Dit payroll bedrijf zorgt ervoor dat veel administratie en financiële en juridische risico’s uit handen worden genomen.

Zo hebben werkgevers zich meer tijd om te richten om de huidige arbeidsmarkt met al de bijhorende trends en ontwikkelingen.

Spanning arbeidsmarkt blijft stijgen

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de spanning op de arbeidsmarkt maar blijft stijgen. In een gespannen arbeidsmarkt is er veel vraag naar geschoolde werknemers, terwijl het aantal vacatures relatief laag is. Hierdoor is het voor werkgevers, maar ook uitzendorganisaties, lastig om aan juiste kandidaten te komen voor sollicitaties. In de huidige arbeidsmarkt is het daarom van belang om je op een juiste manier te profileren en je als werkgever te onderscheiden van de concurrentie. Hoe je dat als werkgever doet, kan op verschillende manieren worden ingevuld.

Zo kan je er voor kiezen om te investeren in opleidingsmogelijkheden voor het nieuwe en huidige personeel. Zo bind je huidige werknemers aan je organisatie en daarnaast heb je een goed instrument om aan nieuwe kandidaten te bieden. Je investeert hierdoor daadwerkelijk in je personeel, wat ook weer een goed effect heeft op jouw bedrijfsresultaten.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om te investeren in andere extra’s, denk hierbij bijvoorbeeld aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibel werken. Dit is in de huidige arbeidsmarkt echt een trend. Werknemers vinden het fijn om zelf te beslissen op welke tijd en plek zij hun werkzaamheden verrichten. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld ook files in het verkeer worden ontweken.

Gemiddelde inkomen na geboorte kind

Het gemiddelde inkomen van vrouwen na de geboorte van een kind daalt in de eerste twee jaar. Voornamelijk als je dit vergelijkt met het inkomen van de man in de eerste twee jaar na de geboorte van een kind. Deze daalt namelijk nauwelijks. Ouderschap blijkt hiervoor een belangrijke reden. Dit maakt het Centraal Plan Bureau (CPB) bekend op basis van nieuwe cijfers.

Uiteraard heeft dit verschillende oorzaken. We bespreken er kort een paar. Het betaalde ouderschapsverlof in Nederland is nog vrij laag. Waardoor de man vaak eerder weer gaat werken. De vrouw blijft dan vaak nog thuis met het kind. Hiernaast zijn de kosten voor kinderopvang vaak te hoog, voornamelijk voor gezinnen met een lager inkomen die dit niet kunnen betalen. Dit weerhoudt ouders ook vaak om hier kinderen naartoe te brengen. Eén van de ouders, in dit geval vaak de vrouw, blijft dan thuis om voor de kinderen te zorgen. Er zijn daarbij bepaalde rolpatronen die nog steeds voorkomen in huishoudens. Het zijn bepaalde sociale normen die al vanuit vroeger worden gemaakt. De man is daarbij voornamelijk de kostwinner. Hij zorgt ervoor dat er genoeg geld is voor eten. De vrouw bleef vroeger thuis om te zorgen voor de kinderen of het huishouden.