Archief op oktober 2019

Studenten lenen meer en ook vaker


De totale studieschuld van Nederlandse studenten loopt op. Deze stijging is voornamelijk te zien door de invoering van het leenstelsel, wat in 2015 is geweest. Hiernaast lenen ook steeds meer studenten. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe metingen/cijfers.

In 2019 was het totale studieschuld van Nederlandse studenten, waaronder oud-studenten en huidige studenten 19,3 miljard euro. Dat is een stijging van 1,9 miljard in vergelijking met 2018.

Ook steeds meer jongeren lenen. De leeftijd waarop jongeren lenen wordt daarbij steeds lager. Daarnaast is de studieschuld bij deze jongeren vaak hoger dan oudere generaties. Mannen lenen daarnaast meer dan vrouwen. Ook al is het gemiddelde zowel bij mannen als bij vrouwen toegenomen.

Voor 2015 kregen studenten een basisbeurs, die afhankelijk was van onder andere de woonsituaties van de studenten. Hierdoor hadden studenten vaak een zakcentje meer. Dit zakcentje werd door studenten op verschillende manieren gebruikt. Veel studenten lenen nu om hun studie te bekostigen.

Over het nieuwe leenstelsel is veel geschreven en gesproken. Veel partijen vinden dat het een mislukt ‘experiment’ is waar veel studenten de dupe van zijn geworden. Andere partijen vinden het juist weer een goed idee, zo kan er meer geld gestoken worden in de ontwikkeling en de kwaliteit van scholen en opleidingen.

Aantal online vacatures gegroeid

Het aantal online vacatures is in 2019 weer gegroeid. In de huidige arbeidsmarkt zijn er veel openstaande vacatures, maar ook het online plaatsen en benaderen van kandidaten wordt steeds populairder.

Vacaturewebsites groeien in hoog tempo. Indeed is een vacaturewebsite die nog steeds het meest wordt geraadpleegd door kandidaten en werkgevers. Dit terwijl traditionele kanalen al langer afnemen; denk hierbij bijvoorbeeld aan de krant of andere offline middelen.

Hiernaast zijn belangrijke ‘baanzoekkanalen’: netwerken, sociale media, zoekmachines en wervingsbureau’s. Naast Indeed is de meest populaire vacaturesite LinkedIn. Hier maken veel werkgevers en werkzoekenden gebruik van. Sociale media platforms zoals Facebook en Twitter worden minder geraadpleegd om een baan te zoeken.

Het is een roerige tijd voor werkgevers. Wil je de concurrentie voor blijven, dan zul je mee moeten gaan in nieuwe trends en ontwikkelingen. Dus ook op het gebied van werving- en selectie. Naast alle salaris- en personeelsadministratie, kost dit veel tijd. Veel bedrijven maken dan ook het besluit om hun juridisch werkgeverschap uit te besteden bij een payroll bedrijf. Dit payroll bedrijf zorgt ervoor dat veel administratie en financiĆ«le en juridische risico’s uit handen worden genomen.

Zo hebben werkgevers zich meer tijd om te richten om de huidige arbeidsmarkt met al de bijhorende trends en ontwikkelingen.